Breeze Avenue

Peter C Peter C

Client: Jenn Wong John Solomon

Area: 1300 sq ft plus yard and walk-in basement

Status: completed 2019

Team:

Jessie Gemmer
Aaron Horst
Hooman Kia
Evan MacKenzie
Dana Reid

Photographer: Peter Culley

  • 1/ Alley-side extension. Image by Benny Chan

  • 1/ Alley-side extension. Image by Benny Chan

  • 1/ Restored original front. New two-tone blue/grey colour scheme ties both together. Image by Benny Chan

  • 1/ pyramidal skylight inserted into existing building

  • 1/ pyramidal skylight in kitchen

  • 1/ skylight above shower lending light to bedroom and stairwell beyond

  • 1/ purlin ceiling main bedroom

  • 1/ new stair - up to principle bedroom, down to rear access

  • 1/ Front porch. Image by Benny Chan

  • 1/ raised extension to existing building

  • 1/ Alley-side elevation

  • 1/ Side elevation between new (right) and old (left)

  • 1/ Redesigned front yard with curvilinear cast concrete and inset tile panel. Image by Benny Chan.

  • 1/ Alley-side view

Fullscreen image gallery

Peter C Peter C

Client: Jenn Wong John Solomon

Area: 1300 sq ft plus yard and walk-in basement

Status: completed 2019

Located on a Venice walk-street, just a block from the ocean, the project extends the building to the limits of its site footprint whilst resisting maximum-volume development.

To achieve this, a later alley-side addition to this 1900’s Craftsman was removed, and a new raised primary bedroom suite added using a formal vocabulary that recognises a range of architectural moments in the Venice Beach vicinity. It specifically avoids - as a response to an agreed position developed between the owner and Spatial Affairs Bureau - the more ubiquitous reliance on modernist forms for additions to older homes in this area.

The new floating alley-side façade, quite visible in the alley, has a panel of ornamental Douglas Fir relief purlin and post motifs, surrounded by painted cedar shingles.

The interior of the house was entirely re-modelled with new sculptural skylights and a combination of traditional and contemporary detailing. In the new building, architrave and wall base details were developed that matched Craftsman proportions exactly, but recessed into the wall to form an echo response to the original building.

The front yard was also redesigned as part of the project to form a contemporary curvilinear canvas as a compliment to the traditional facade.

There is parking for two cars beneath the new alley-side balcony.

Team:

Jessie Gemmer
Aaron Horst
Hooman Kia
Evan MacKenzie
Dana Reid

Photographer: Peter Culley