Project: Art House_1: Bouverie Mews, London ...read more

Client: Rana Begum / Nathaniel Rackowe

Value: confidential

Status: Planning Permission Granted

Summary:

Set in a unique brownfield corner of Stoke Newington, North London, this project creates a miniature compound at the end of a narrow mews street, backing onto Abney Park Cemetery.

Nestled into existing Victorian light industrial and residential buildings, it will include two buildings separated by a small courtyard garden. The first, taller and narrower is termed the ‘gate house’ and will house a ground floor gallery, first floor family sleeping accommodation and a top floor apartment to let. Further into the site, and connected by a first floor bridge, the main house provides top lit art studios, and family living accommodation above.

The entire ground floor footprint is surrounded by adjoining landowners’ walls and light is provided either by high level clerestory windows or roof lights. At the first floor, living and sleeping space, strung out along the east side, opens up to the dramatic heavily wooded expanses of the cemetery.

Roof gardens are also included on top of the main house (second floor) and ‘gate house’ (third floor), giving a sense of tiered gardens across the site.

  • 1/ from Abney Park

  • 1/ from 1st Floor living

  • 1/ elevation to Abney Cemetery

  • 1/ elevation to Bouverie Mews

  • 1/ from Ground Floor courtyard

  • 1/ west elevation to Bouverie Road

  • 1/ elevation in courtyard garden through bridge

  • 1/ skin and frame

  • 1/ site

  • 1/ component diagrams

  • 1/ from Bouverie Mews